Fårskallarnas vision är att kooperativet ska:
- vara en förebild för landsbygdsutveckling – en stärkt lokalekonomi
Staden klarar sig inte utan landsbygden. Ändå så återinvesteras så oerhört lite av det som skapas här åter i bygden. Fårkooperativet kan vara en del av en rörelse som står för en ny typ av lokal ekonomi och bygdeutveckling där vi ser till att de värden vi skapar här stannar här. Inte för att någon annan inte är välkommen eller att inte vi som bor här också behöver staden, men för att bygga en meningsfullt samhälle, land och värld behövs både land och stad och allt däremellan.
- bidra till gemenskap och sammanhållning i byn
Precis som över byns olika andra föreningar är fåren något vi gemensamt kan vara stolta över, som byn kan samlas kring, något som syns och som vi kan berätta om för dom som besöker oss. Genom gemensamt arbete och engagemang i fårgården skapar vi också en sammanhållning flera emellan som stärker oss alla. Vi vill också samla andelsägarna vid olika tillfällen under året inte bara för att arbeta utan också för att lära känna varandra och ha det trevligt över lite kaffe eller vin. Gemenskap och sammanhållning vill vi ska vara en av kooperativets bärande målsättningar, och alltså inte bara något som händer “i förbifarten”.
- erbjuda en miljömässigt hållbar produktion
Idag är mat- och textilindustrin några av dom största bovarna i den klimatkris vi har försatt oss själva i. Vi behöver ställa om den produktionen nu för att ha en chans att klara ens 2° uppvärmning och de många och svåra katastrofer en uppvärmning över det skulle leda till. Och ett omställt samhälle behöver inte vara ett där vi bara ger upp de bekvämligheter vi är vana vid, utan ett som faktiskt är mer meningsfullt än det vi har idag! Med mer småskalig produktion lever lokalsamhällen upp!
- bidra till öppna landskap
Många som bott länge i byn har upplevt att de öppna ytorna försvinner mer och mer. Vi behöver både skog och öppet landskap för att ha en by i balans. Fåren är perfekta i arbetet med att hålla ytor betade och öppna och bidra till en ökad biologisk mångfald.